Obiective

Obiectivul constă în construirea unei platforme bazată pe instrumente de decizie de tip software pentru a accelera adoptarea CC(U)S și reducerea costurilor de captare a carbonului prin implementarea tehnologiei de absorbție chimică într-un mod acceptabil pentru societate.

Soluțiile propuse vor costa 25-50 EUR pe tonă de CO2 captat, cu purități adecvate pentru utilizare sau depozitare geologică. Soluţia propusă va fi testată în cadrul partenrului UPB şi pe baza rezultatelor obţinute se va dezvolta o soluţie conceptuală ce va putea fi ulterior aplicată în diferite industrii (ciment, oţel, etc.), pentru diferite valori ale conținutului de CO2: 8-40%.

Obiectivul este de a dezvolta și construi o tehnologie de captare CO2 bazată pe absorbția chimică caracterizată de o eficienţă de peste 85%. Cu această tehnologie, cheltuielile OPEX pentru tehnologiile de captare CO2 sunt reduse cu 10-15%. În cadrul demonstrațiilor, soluțiile propuse vor fi testate și evaluate pe scară largă (din punct de vedere social, tehnic, economic, de siguranță etc.).

Datele generate, evaluările făcute și instrumentele de simulare utilizate atât în CAPSOFT, cât și în alte proiecte vor completa o platformă software nou construită. Prin una sau mai multe simulări, acest instrument de platformă va fi validat asigurând replicarea cu succes și în alte scenarii. Pe măsură ce platforma software se dezvoltă, valoarea și eficacitatea acesteia cresc pentru toți utilizatorii implicați în utilizarea platformei.

Proiectul își propune să aducă diferitele soluții tehnologice (de captare CO2, de reţinere impurităţi) la TRL 5. Activitățile de diseminare au ca scop poziționarea soluțiilor alături de alte soluții durabile precum tehnologiile solare și eoliene. DEMO, OITB, instrumentul software și activitățile de diseminare și exploatare asigură reproducerea la nivel global a rezultatelor obținute.